Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajna povijest

Stonehenge je bio vjersko mjesto i 500 godina prije izgradnje

suze
Reuters/Pixsell
27.11.2011.
u 16:21

Arheolozi su radarima i rengenskim snimkama otkrili dvije jame pored Stonehengea, jednu s istočne, a drugu sa zapadne strane

Rezultati istraživanja koje je provelo Sveučilište iz Birminghama u suradnji sa sveučilištima iz Bradforda i Beča, pokazala su da je Stonehenge možda bio vjersko mjesto i do 500 godina prije nego je poznato kamenje poslagano, javlja Independent.

Novi rezultati pokazuju da je i ovim otkrićem veća vjerojatnost kako je Stonehenge povezan sa štovanjem sunca. Arheolozi su radarima i rentgenskim snimkama otkrili dvije jame pored Stonehengea, jednu s istočne, a drugu sa zapadne strane. Smatraju kako su se one koristile u vjerskim procesijama i drugim ritualnim događanjima i to puno prije nego je kamenje poslagano.

Također jame su povezane s izlaskom i zalaskom Sunca na najdulji dan u godini, na ljetni solsticij, odnosno poravnava se s njima, isto kao i što se Sunce kada je na središnjoj točki na nebu na taj dan poravnava sa središtem najpoznatijeg britanskog spomenika.

Ovo je najveće istraživanje provedeno na Stonehengeu do sada i bit će potrebno još dvije godine da se završi - rekao je profesor Vince Gaffney, vođa projekta i dodao kako će gotovo svaki kvadratni metar u pet kvadratnih milja oko Stonehengea biti će ispitan do dubine od dva metra.

Komentara 2

GO
gohan
17:55 27.11.2011.

britanski znanstvenici još uvijek misle da su tadašnji druidi bili primitivci koji su onako štovali malo Sunce... nek pogledaju samo malo bolje sam Stonehenge pa će im postati jasno da primitivci koji štuju Sunce ne mogu izgraditi takvu građevinu.

SN
snopy
21:09 27.11.2011.

koja novost,,,,,,,(za novinare vecernjaka),, ima vec par godina na Youtube doku o tome....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije